Er is weer een nieuw lijstje van de beste restaurants in de wereld. Het blad Elite Traveler heeft een top-100 samengesteld op basis van een peiling onder zesduizend lezers.
Voor het eerst in vijf jaar staat restaurant Alinea uit Chicago niet op de eerste plaats. Die positie is weggelegd voor het Spaanse restaurant Azurmendi.
Maar wat hebben de echte toprestaurants zoal te bieden? Vergaap je aan onderstaande foto’s van gerechten van de restaurants uit de top-10. Waarschijnlijk smaakt het zeker zo goed als het eruit ziet.
10. Fat Duck, Bray, Groot-Brittannië
The Fat Duck heeft drie Michelin-sterren en wordt gerund door de bekende Britse kok Heston Blumenthal. Het ligt in the county of Berkshire ten westen van Londen.
Blumenthal zegt: "De hele ervaring is een reis, een nostalgische trip vol van vrolijke herinneringen en nieuwsgierigheid, ontdekkingen en avontuur. Deze nostalgische trip is gebaseerd op de favoriete vakentieherinneringen uit mijn jeugd. Het menu is de routekaart voor de dag."
The Fat Duck is het beste Britse restaurant in de lijst en de hoogste nieuwe binnenkomer.
9. Le Bernardin, New York, Verenigde Staten
Een smaakvol menu in Le Bernardin kost je 180 dollar (165 euro) per persoon of 270 dollar (247 euro) met een wijnarrangement blijkt uit het online menu.
8. The Restaurant at Meadowood, St. Helena, Verenigde Staten
Een menu bij The Restaurant at Meadowood kost 330 dollar (302 euro), terwijl je 250 dollar (229 euro) kwijt bent voor de 'wijn-ervaring'.
7. Osteria Francescana, Modena, Italië
Osteria Francescana biedt een 9-gangen-menu aan voor 220 euro, terwijl het 12-gangen-menu 250 euro kost.
6. Robuchon au Dôme, Macau, China
Het voormalige "Robuchon a Galera," dat drie Michelin-sterren had is verhuisd naar het hoogste punt van Macau en heeft zijn naam veranderd in "Robuchon au Dôme."
Robuchon au Dôme is gevestigd in de koepel van het Grand Lisboa Hotel en biedt prachtige uitzichten op Macau.
5. Per Se, New York, Verenigde Staten
Per Se biedt dagelijks twee verschillende meergangen-menu's aan: een 9-gangen-menu van de chef en een groentenmenu van 9 gangen. Volgens het restaurant komt er nooit één ingrediënt terug in een volgende gang.
Beide menu's kosten 325 dollar (297 euro).
4. Restaurant De L’Hotel De Ville, Lausanne, Zwitserland
Het restaurant in Lausanne restaurant biedt een "gastronomisch menu" aan voor 390 Zwitserse francs (361 euro) of een "ontdekkingsmenu van de chef" voor 295 Zwitserse francs (274 euro).
3. Eleven Madison Park, New York, Verenigde Staten
Het in New York gelegen restaurant biedt nu een exclusief 11-gangen-menu aan met de belangrijkste gerechten die het de afgelopen elf jaar heeft geserveerd. Je bent ongeveer drie uur bezig met het menu dat tot 9 juni zowel tijdens de lunch als tijdens het diner te bestellen is.
Het menu kost 295 dollar (270 euro) per persoon. De prijs is exclusief drankjes en BTW.
2. Alinea, Chicago, Verenigde Staten
"The Kitchen Table" is de "meest intieme, meeslepende en spannende ervaring" van Alinea, meldt de website van het restaurant. The Alinea Kitchen Table is helemaal privé, op de chefs en bediening na.
Het kost 385 dollar (352 euro) per persoon plus service-kosten en BTW. Het menu kan besteld worden door groepen tot zes personen.
1. Azurmendi, Larrabetzu, Spanje
Het restaurant Azurmendi van Eneko Atxa is volgens de ranglijst van Elite Traveler de beste plek ter wereld om te eten. In 2016 stond het nog op de tweede plaats.
Het restaurant haalt zijn inspiratie uit de magische Baskische omgeving.
Azurmendi biedt een menu aan voor 180 euro exclusief BTW.